
STATE OF CALIFORNIA  
FAIR POLITICAL PRACTICES COMMISSION  
1 1 02 Q  S tr ee t  •  S u i te  300 0  •  S a c ra men t o ,  CA 9 581 1  
(91 6)  3 22 -566 0 •  Fa x  (91 6)  32 2 -0886  

 
 

 

To: Chair Miadich, Commissioners Cardenas, Hatch, and Hayward 

 

From:  Dave Bainbridge, General Counsel, Legal Division 

  Kevin Cornwall, Counsel, Legal Division 

   

Subject: Commissioners’ Remote Participation Via Teleconference Meetings 

 

Date:  July 8, 2019 

             

  

QUESTION PRESENTED 

 What, if any, legal impediments are there with respect to commissioners who seek to participate 

in Commission meetings remotely (e.g., via Skype, telephone, etc.)? 

SHORT ANSWER 

 Under the Bagley-Keene Act, a Commission meeting conducted via teleconference generally 

needs to comply with the same rules applicable to an ordinary Commission meeting. Just like a meeting 

conducted in a single location, the address of each teleconference location must be included in the notice 

and agenda, the location must be accessible to the public (including persons with disabilities), and the 

public must be given the opportunity to directly address the Commission at each meeting location. 

Because each teleconference location must be ADA-compliant, participating via teleconference from a 

private residence is inadvisable. Ideally, a government building should be used for each teleconference 

location. 

FACTS 

 The Bagley-Keene Act (“Bagley-Keene” or “the Act”) provides that “[a]ll meetings of a state 

body shall be open and public and all persons shall be permitted to attend any meeting of a state body 

except as otherwise provided in this article.” (Section 11123(a).)  The exceptions to this general rule are 

referred to throughout the Act as “closed sessions,” and generally concern a narrow range of matters 

such as personnel decisions, examinations, individual privacy, and administrative discipline.  (See 

Section 11126.)  Unless the meeting falls into one of those narrow exceptions, a closed session is not 

authorized.  (Section 11132.) 

 Bagley-Keene expressly anticipates the possibility of meetings being conducted via 

“teleconference,” meaning “a meeting of a state body, the members of which are at different locations, 

connected by electronic means, through either audio or video or both audio and video.” (Section 

11123(b)(2).) Bagley-Keene does not prohibit a state body from conducting an open or closed session by 

teleconference, but the teleconference meeting “shall otherwise comply with all applicable requirements 

or laws relating to a specific type of meeting or proceeding . . . .” (Section 11123(b)(1).)  Among these 

requirements, a state body that elects to hold a meeting or proceeding by teleconference must: 
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• Comply with all requirements of the Act applicable to other meetings—e.g., notice of the 

meeting must be given and made available on the Internet at least 10 days in advance (Sections 

11123(b)(1)(A), 11125(a)); 

• Ensure that the portion of the teleconferenced meeting that is required to be open to the public 

shall be audible to the public at the location specified in the notice of the meeting (Section 

11123(b)(1)(B)); 

• Post agendas at all teleconference locations (Section 11123(b)(1)(C)); 

• Conduct teleconference meetings in a manner that protects the rights of any party or member of 

the public appearing before the state body (Ibid.); 

• Identify each teleconference location in the notice and agenda of the meeting or proceeding; 

• Make each teleconference location accessible to the public (Ibid.); 

• Provide an opportunity for members of the public to address the state body directly at each 

teleconference location (Ibid.; see also Section 11125.7); 

• Ensure the open portion of the teleconferenced meeting is audible to the public at the location 

specified in the notice of the meeting (Section 11123(b)(1)(B); and 

• Ensure that at least one member of the state body is physically present at the location specified 

in the notice of the meeting. (Section 11123(b)(1)(F).) 

 Additionally, although the Act does not prohibit closed sessions during a teleconference meeting 

(see Section 11123(b)(1)(B)), it does prohibit a closed session emergency meeting conducted via 

teleconference.  (Section 11123(b)(1)(E).) 

 With regard to “writings” received and considered by the Commission, Bagley-Keene requires: 

“agendas of public meetings and other writings, when distributed to all, or a majority of all, of the 

members of a state body by any person in connection with a matter subject to discussion or 

consideration at a public meeting of the body, are disclosable public records under the California Public 

Records Act . . . and shall be made available upon request without delay.” (Section 11125.1(a).) 

Additionally, “[w]ritings that are public records under subdivision (a) and that are distributed to 

members of the state body prior to or during a meeting, pertaining to any item to be considered during 

the meeting, shall be made available for public inspection at the meeting if prepared by the state body or 

a member of the state body, or after the meeting if prepared by some other person.” (Section 

11125.1(b).) “These writings shall be made available in appropriate alternative formats,” as required by 

the ADA and related federal rules and regulations. (Ibid.) 

 Bagley-Keene also has numerous provisions ensuring that public meetings are not 

discriminatory, regardless of whether they are conducted with all state body members attending in 

person or via teleconference. Bagley-Keene provides, “[n]o person shall be required, as a condition to 

attendance at a meeting of a state body, to register his or her name, to provide other information, to 

complete a questionnaire, or otherwise fulfill any condition precedent to his or her admittance.”  

(Section 11124.) Bagley-Keene requires that public meetings “meet the protections and prohibitions 

contained in Section 202 of the Americans with Disabilities Act of 1990 (42 U.S.C. Section 12132), and 

the federal rules and regulations adopted in implementation thereof.”  (Section 11123.1.) Lastly, Section 

11131 provides: 
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 No state agency shall conduct any meeting, conference, or other function in any 

facility that prohibits the admittance of any person, or persons, on the basis of ancestry or 

any characteristic listed or defined in Section 11135, or that is inaccessible to disabled 

persons, or where members of the public may not be present without making a payment or 

purchase. As used in this section, “state agency” means and includes every state body, 

office, officer, department, division, bureau, board, council, commission, or other state 

agency. 

Section 11135, in turn, prohibits discrimination “on the basis of sex, race, color, religion, ancestry, 

national origin, ethnic group identification, age, mental disability, physical disability, genetic 

information, marital status, or sexual orientation . . . .” (Section 11135(a).) Similar to Section 11123.1, 

Section 11135 also provides, “[w]ith respect to discrimination on the basis of disability, programs and 

activities subject to subdivision (a) shall meet the protections and prohibitions contained in Section 202 

of the federal Americans with Disabilities Act of 1990 (42 U.S.C. Sec. 12132) . . . .” (Section 11135(b).) 

ANALYSIS 

 In general, a Commission teleconference meeting may permissibly be conducted by complying 

with the rules applicable to an ordinary Commission meeting, as specified above. The majority of 

Bagley-Keene’s requirements are fairly simple to comply with when setting up a teleconference 

meeting. For example, as with an ordinary Commission meeting, any teleconference location must be 

accessible to the public, and the public must be permitted to address the Commission directly at each 

location. (See Section 11123(b)(1).) Similarly, just as the notice and agenda for a meeting would 

ordinarily include the address where the meeting will take place, the notice and agenda should also 

include the address of any teleconference location. (Ibid.) Additionally, if the FPPC or a commissioner 

has prepared a “writing” for a meeting, including the meeting agenda, then that writing should be made 

available for public inspection at each meeting location. (Section 11125.1(b).) Accordingly, written 

materials may simply need to be printed out and made available at a teleconference location. 

 Conducting a teleconference meeting can involve some logistical challenges, however. For 

instance, if a member of the public brought photographs as a visual aid to supplement his or her speech, 

a commissioner participating remotely via audio would obviously be unable to see those photographs. 

Ordinarily, the fact that Bagley-Keene does not require a teleconference to use a webcam or some other 

visual connection would reasonably indicate that, in such a scenario, a remotely-participating 

commissioner is not prohibited from taking normal actions, such as voting on the related matter. Such 

analysis is reinforced by Section 11125.1(a)’s requirements with respect to making “writings” publicly 

available. That statute pertains to “writings, when distributed to all, or a majority of all, of the members 

of a state body,” indicating that a writing need not be distributed to every member of a state body at a 

meeting. However, Section 11425 of the 1974 Administrative Procedure Act (“APA”) provides, “[o]n 

the date and at the time and place designated in the notice the state agency shall afford any interest 

person . . . the opportunity to present statements, arguments, or contentions in writing . . . .  The state 

agency shall consider all relevant matter presented to it before adopting, amending or repealing any 

regulations.” Accordingly, when the agenda item pertains to the regulation process governed by the 

APA, a remotely-participating commissioner would need to consider any written materials 

contemporaneously presented at another meeting location. A system would need to be established that 
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would ensure each commissioner would have access to written meeting materials, at least for regulatory 

agenda items. However, this could conceivably be as simple as quickly scanning and emailing the 

written materials, so that the remotely-participating commissioner could access the materials on his or 

her cell phone. This could also potentially be avoided through the use of video teleconferencing, rather 

than audio-only teleconferencing. In any case, the writings will have to be made available to the public 

after the conclusion of the meeting. 

 Perhaps the most complex consideration in planning a teleconference meeting is ensuring that 

the meeting is not discriminatory, particularly with respect to persons with disabilities. (See Sections 

11123.1; 11131; 11135.) Bagley-Keene essentially prohibits the use of any facility with discriminatory 

practices or a discriminatory effect. For instance, the selected facility must not prohibit the admittance of 

any person, or persons, on the basis of sex, race, color, or religion, along with several other protected 

characteristics, and must not require any payment or purchase as a condition of entry. Perhaps the most 

logistically complex consideration that must be made, however, is ensuring that the teleconference 

location is accessible to disabled persons. As noted above, Section 11131 prohibits the use of any 

facility “is inaccessible to disabled persons,” and Sections 11123.1 and 11135 require that meetings 

“meet the protections and prohibitions contained in [the ADA].” Ensuring compliance with Bagley-

Keene and the ADA, such that a meeting is sufficiently accessible to persons with disabilities, can 

involve numerous technical and logistical challenges. Accordingly, ADA-compliance and accessibility 

must be kept in mind when selecting a potential teleconference meeting location. 

 It would be impractical to list all of the ways a teleconference meeting location could potentially 

violate the ADA, or to list all accommodations potentially necessary for ADA-compliance. In general, 

however, “[t]he ADA prohibits public entities from isolating, separating, or denying people with 

disabilities the opportunity to participate in the programs that are offered to others. Programs, activities, 

and services must be provided to people with disabilities in integrated settings.”1 “Sometimes a practice 

that seems neutral makes it difficult or impossible for a person with a disability to participate. In these 

cases, the ADA requires public entities to make ‘reasonable modifications’ in their usual ways of doing 

things when necessary to accommodate people who have disabilities.” (Ibid.) In some cases, compliance 

with the ADA is relatively straightforward. For instance, the ADA provides, “[a] public entity shall 

modify its policies, practices, or procedures to permit the use of a service animal by an individual with a 

disability.” (28 C.F.R. § 35.136(a).) In such instances, the attendee with a service animal would simply 

be allowed to bring the animal to the teleconference meeting location. 

 Under other circumstances, however, compliance with the ADA may not be feasible at a 

particular venue. For example, the ADA provides, “[a] public entity shall permit individuals with 

mobility disabilities to use wheelchairs and manually-powered mobility aids, such as walkers, crutches, 

canes, braces, or other similar devices designed for use by individuals with mobility disabilities in any 

areas open to pedestrian use.” (28 C.F.R. § 35.137(a).) Likewise, with respect to planning public 

meetings, the California Department of Rehabilitation has explained, “[a]ll public meetings must take 

place in locations that are accessible to persons with disabilities. All parts of the building do not need to 

                                                           
1 https://www.ada.gov/regs2010/titleII_2010/title_ii_primer.html 

https://www.ada.gov/regs2010/titleII_2010/title_ii_primer.html
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be accessible but the parking (if provided), the path of travel into and through the facility, the meeting 

area, and the restrooms must be.”2 

 Under such circumstances, the feasibility of ADA-compliance is largely dependent on the 

building selected for the teleconference meeting location. For example, government buildings generally 

would provide near-certainty that a teleconference meeting conducted from that location would be 

ADA-compliant and accessible to those with disabilities, including those who use wheelchairs or similar 

devices. Similarly, businesses open to the public are legally required to be ADA-compliant, and certain 

businesses, such as hotels, may have designated areas where meetings involving an audience (that may 

include persons with disabilities) could practicably be held. The advisability of using a private business 

as a teleconference meeting location will vary from location to location. In any case, the location chosen 

for a teleconference location must permit the meeting to be conducted in compliance with Bagley-Keene 

and the ADA, which would include posting the meeting agenda at the location. (See Section 

11123(b)(1)(C).) 

 In the vast majority of cases, a private residence would not be ADA-compliant if used for a 

government meeting. ADA standards generally do not apply to private residences, as they are not built 

with the intention of being open to the public. Accordingly, private residences usually are not built to be 

ADA-compliant. That is, most private residences would not immediately be ADA-compliant if used as a 

temporary governmental building. Rather, compliance would likely require structural modifications, 

such as implementing ramps, widening doorways and halls, installing handrails, or altering the grading 

of a sloped driveway, among many other requirements. Ultimately, the logistical impracticability, along 

with the wide variety of ways in which the ADA could be violated, render it inadvisable to consider a 

private residence as a potential teleconference meeting location. Instead, as previously mentioned, a 

teleconference meeting location would ideally be in a government building where ADA-compliance and 

accessibility could more easily be ensured.  

CONCLUSION 

 In general, a Commission meeting conducted via teleconference simply must follow the same 

requirements of an ordinary Commission meeting, including allowing the public to access each 

teleconference meeting location. When selecting a teleconference meeting location, physical 

accessibility and ADA compliance can present difficult legal and logistical problems and make the use 

of certain types of venues, such as private residences, unfeasible and inadvisable. Accordingly, when 

setting up a Commission teleconference meeting, a government building is ideal for ensuring that the 

meeting complies with the requirements of Bagley-Keene and the ADA. 

 

                                                           
2 https://www.dor.ca.gov/Home/PlanningAccessiblePublicMeetings 

https://www.dor.ca.gov/Home/PlanningAccessiblePublicMeetings

